Algamin
A kálcium szerepe
• A legnagyobb mennyiségben fordul elő a szervezetben
• Kb. 99%-a (0,75-1,2 kg)csontokban található
• Csontok, fogak felépülése
• Idegrendszer működése
• Izmok összehúzódása
• Enzimek működése
• Véralvadás •
Vérnyomás szabályozás Mennyi szükséges belőle? Felszívódása nem túl jó (20-40% között mozog) és sok tényezőtől is függ a felszívódás mértéke
Befolyásoló tényezők:
• a szervezet D-vitamin ellátottsága
• a táplálékban lévő fehérjemennyiség
• a táplálék áthaladása a gyomor - bélrendszeren
• az elfogyasztott élelmiszerek különböző (például oxál-) savtartalma
• a szervezet pH értéke Életkorszükséglet (mg-ban)
Félévesnél fiatalabb 300
7-12 hónap 400
1-3 év 500
4-6 év 600
7-10 év 700
11-14 év 1300
15-18 év 1300
19-30 év 1000
31-60 év 1000
60 év felett 1300
A kálcium anyagcsere Felszívódás: patkóbél+vékonybél (15-30 % hasznosul, a többi a széklettel kiürül)
• D vitamin és P jelenléte szükséges
• savanyúak (sóska, rebarbara) és az élelmi rostok (korpa) - gátolják a felszívódást Kiválasztás: 99%-a visszaszívódik a vesében, a közös Ca-Na csatornán (sok Na, nagy mennyiségű Ca ürül)
További tényezők: magas szénhidrát fogyasztás P hiány, magas fehérje és Mg fogyasztás; bizonyos hormonok Hormonális szabályozás: szinte minden hormon részt vesz, de - pajzsmirigy - calcitonin (csökkenti a Ca szintet) - mellékpajzsmirigy - parathormon (emeli a Ca szintet) A kálcium és a csontépítés
• A csontszövet ugyanúgy élő sejteket tartalmaz, mint a szervezet egyéb szövetei.
• Az élet folyamán a csontfelépítés és a csontlebontás folyamatosan zajlik, aminek következtében a csontozat nagy része 1 év alatt kicserélődik
• További szükséges ásványok - Mg és P
• Elementáris vitamin - K2, de szükséges B6 és fólsav
• Nyomelemek közül - Mn, Mg, Br, Zn
• Hormonális működés (parath., calcitonin, ösztrogen)
VESZÉLYFORRÁSOK
• A sok cukor fogyasztás - fölöslegben felvett cukor a béltraktusban elerjed, és "savasodását" erősítik.
• A fölöslegben keletkező szerves savak közömbösítéséhez /pufferolásához/ a szervezetnek Ca-ra van szüksége.
• A fehér lisztben kevesebb a Ca mint a teljes kiőrlésű lisztekben, miután a búza, vagy a rozs mag héját és az alatta lévő szöveteket eltávolították /korpa/, ami csökkenti a finomliszt rost és vitamin tartalmát és így a liszttel felvett keményítő- cukron keresztül történő elbomlása is -"savasítja" a szervezetet.
• A túlzott fehérje bevitel szintén rontja a szervezet sav-bázis egyensúlyát ,miután a lebontott fehérjékből keletkező aminosavakat is közömbösíteni kell, ami ismét Ca csökkentő faktorként jelentkezik.
• Foszfor: kis mennyiségben szükséges a csontképződéshez, nagy mennyiségben fogyasztva viszont ellentétes lesz a hatása: nem engedi beépülni a kalciumot a csontokba, sőt, kalciumot von el a csontokból!
• Ezért figyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba a magas foszfortartalmú ételek fogyasztását. Ilyenek: a konzervek, krémek, szószok, ömlesztett sajtok, kólák, kávé. (Egy csésze kávé 100 mg-mal megnöveli a napi kalciumszükségletet.)
• A koffeintartalmú italokhoz hasonlóan fokozzák a kalcium kiürülését a sózott, magas fehérjetartalmú ételek is. Köztudott dolog, hogy a dohányzás sok betegség rizikóját megnöveli, nem kivétel ez alól a csontritkulás sem! ALGAmin - természetes multi-ásvány vöröshínárból (Lithothamniun cal) Összetételének 34%-át tiszta, természetes, szerves kalcium képezi ( kutatások igazolják, hogy a természetes kalcium - a vegyileg előállítottal szemben - magasabb arányban képes beépülni) 2%-a magnézium, több mint 70 féle mikroelem (vas, bór, mangán, kobalt, réz, cink, szelén) makro-és mikroelemek olyan természetes kombinációja, amelyek egymás hatását segítik, erősítik!
Alkalmazása:
• - térd- és egyéb ízületek, gyulladásos fájdalmának és merevségének enyhítésében
• - fogképződés
• - lúgosítás
• - Alzheimer betegség (Zn)
• - immunrendszer erősítés (Zn)
• - macula degeneráció (Zn)
• - gyulladás csökkentő, antioxidáns hatás